όχι στην πιπίλα

Μπορείτε να επισκεφτείτε προσωπικό του blog: Ιστολόγιο maria

 

Πότε να δώσω πιπίλα;

Η πιπίλα είναι ένα υποκατάστατο. Τουλάχιστον για τους πρώτους 3 μήνες, αποφύγετε την πιπίλα για το μωρό που θηλάζει.

  • Κατά το διάστημα αυτό έχει πολύ μεγάλη ανάγκη να τρώει συχνά για να μεγαλώσει.
  • Η πιπίλα κάνει το μωρό να μην τρώει αρκετά και να μπερδεύεται ανάμεσα σ’ αυτήν και το στήθος.
  • Τα μωρά μπορεί να γίνουν νευρικά και να θηλάζουν νευρικά προσπαθώντας να βγάλουν γάλα από την πιπίλα, με αποτέλεσμα να πληγώνουν το στήθος όποτε επιστρέφουν σ’ αυτό.
  • Η μητέρα αργεί να εξοικειωθεί με τα μηνύματα που θα έστελνε το μωρό, εάν δεν είχε την πιπίλα στο στόμα του.
  • Όταν το μωρό κάνει όλες τις θηλαστικές του κινήσεις στο στήθος, τότε η μητέρα κατεβάζει αρκετό γάλα. Μπορεί, εξαιτίας της πιπίλας, να μην έχετε αρκετό γάλα, αφού το μωρό σας δεν θα τρώει όσο συχνά θέλει.
  • Η πιπίλα προκαλεί στο μωρό μειωμένη πρόσληψη βάρους, στοματίτιδα, άρνηση στήθους, νεύρα, και στη μητέρα μαστίτιδα, πρώιμο απογαλακτισμό και πρώιμη επιστροφή της γονιμότητας.

Ανταποκριθείτε σε κάθε κάλεσμα του μωρού για αγκαλιά ή θηλασμό και μην αρνηθείτε να το θηλάζετε τη νύχτα. Μη το βγάζετε ποτέ από το στήθος σας όταν θηλάζει, εκτός αν πονάτε. Κάποιες μητέρες, ειδικά στο δεύτερο ή στο τρίτο παιδί τους, αποφασίζουν να δώσουν πιπίλα τις ώρες που άφηναν το πρώτο τους παιδί να θηλάζει για ευχαρίστηση. Πρόκειται για προσωπικές αποφάσεις, που λαμβάνονται με βάση τις ανάγκες της οικογένειας. Γενικά όμως η πιπίλα δεν είναι καθόλου απαραίτητη. Σκεφτείτε καλά αν θα δώσετε πιπίλα ή αν θα αφήσετε το μωρό να βρει το δάχτυλό του και να το βάζει στο στόμα, όποτε εκείνο κρίνει ότι χρειάζεται μόνο πιπίλισμα κι όχι γάλα και επαφή με το ζεστό και τρυφερό στήθος της μαμάς του.
Πηγή: ΑΝΝΑ ΠΑΤΣΟΥΡΟΥ - "Θηλασμός μια υπέροχη σχέση" Τόμος Α' - Εκδόσεις Σύγχρονο Ορίζοντες