Πολιτιστικά - Εκπαιδευτικά Προγράμματα & Επισκέψεις 2010-2011 ΙΣΧΥΟΥΝ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ!!!

Email:
info@nipiogeo.gr
Τηλέφωνο:
210-8010438
Μπορείτε να επισκεφτείτε το profile: Παράδειγμα Συνδρομητή Silver και το προσωπικό του blog: Ιστολόγιο Tasos

ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΑΣ ΛΕΣΒΟΥ  

 

 Το Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου εντάσσεται στο Δίκτυο Θεματικών Μουσείων του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (Π.Ι.Ο.Π.), βρίσκεται στην Αγία Παρασκευή Λέσβου και στεγάζεται στο χώρο του παλαιού κοινοτικού ελαιοτριβείου. Ο σωζόμενος ιστορικός εξοπλισμός έχει αποκατασταθεί και αναδεικνύεται υποδειγματικά, ενώ παράλληλα παρουσιάζεται η εξέλιξη των μηχανημάτων, με έμφαση στις αλλαγές που επέφερε η εισαγωγή της μηχανικής κίνησης στην ελαιοπαραγωγή.

Τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης μπορούν να επισκεφθούν το Μουσείο στο πλαίσιο περιβαλλοντικών ή πολιτιστικών δράσεων. Η είσοδος των μαθητών είναι δωρεάν και ο προγραμματισμός της επίσκεψης καθώς και η ενημέρωση για τα οργανωμένα εκπαιδευτικά προγράμματα γίνεται με τηλεφωνική επικοινωνία στο τηλ. 22530 32300. Για τον εμπλουτισμό της σχολικής επίσκεψης, διατίθεται εκπαιδευτικός φάκελος, ο οποίος παρέχει πληροφοριακό υλικό για την προετοιμασία των μαθητών και των εκπαιδευτικών και προτάσεις για δραστηριότητες στο μουσείο και στην τάξη.  Ο εκπαιδευτικός φάκελος αποστέλλεται δωρεάν στα σχολεία που προτίθενται να επισκεφθούν το Μουσείο, κατόπιν εγγράφου αιτήματος στο φάξ 210 3218145.

 

* Μουσείο της Μέριμνας Ποντίων Κυριών

Στο Μουσείο της Μέριμνας Ποντίων Κυριών «Κεντώντας τη Μνήμη» που βρίσκεται στην Θεσσαλονίκη, στην οδό Βασ. Όλγας 107, εκτίθενται κεντήματα, προικιά, ρούχα, επιστολές και άλλα αντικείμενα-κειμήλια των Ποντίων που ήρθαν πρόσφυγες από ην Τραπεζούντα. 

Στον χώρο του Μουσείου πραγματοποιείται εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Πέντε βελονιές σε ένα κέντημα», το οποίο απευθύνεται σε μαθητές Νηπιαγωγείων, Α΄, Β΄ και Γ΄ Δημοτικού. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει περιήγηση της έκθεσης και δραστηριότητες που βοηθούν τα παιδιά να γνωρίσουν, μέσα από ένα σύντομο σπονδυλωτό αφήγημα, τον τρόπο ζωής μιας περασμένης εποχής. 

Το πρόγραμμα εκτελείται δωρεάν, για ομάδες 40-45 παιδιών, μία φορά την εβδομάδα, ημέρα Παρασκευή και ώρα 10:00 π.μ.

Για δηλώσεις συμμετοχής και πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα οι εκπαιδευτικοί μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα 2310 830665 και 2310 814403 τις εργάσιμες ημέρες εκτός Δευτέρας, ώρες 09:00-14:00

 

 

 

* Εικονικές Εκθέσεις της Διαδικτυακής Πύλης της Διεύθυνσης Εθνικού Αρχείου Μνημείων 

 

Σας ενημερώνουμε ότι η Διεύθυνση Εθνικού Αρχείου Μνημείων του ΥΠ.ΠΟ. απέκτησε Διαδικτυακή Πύλη (portal), διαθέσιμη στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://nam.culture.gr . Η είσοδος γίνεται και από την πρώτη σελίδας της Διαδικτυακής Πύλης του ΥΠ.ΠΟ. www.yppo.gr , μέσω του λογότυπου της Διεύθυνσης.

Σημαντική ενότητα του portal αποτελεί η θεματική Εικονικές Εκθέσεις (http://nam.culture.gr/portal/page/portal/deam/virtual_exhibitions), όπου παρουσιάζονται ψηφιοποιημένα μνημεία με τον αντίστοιχο υπομνηματισμό. 

Την περίοδο αυτή παρουσιάζονται εικονικές εκθέσεις με τα σημαντικότερα εκθέματα των Μεγάλων Μουσείων της χώρας. 

Οι θεματικές των εικονικών εκθέσεων θα ανανεώνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα και το περιεχόμενο τους (ψηφιοποιημένο και έγκυρα τεκμηριωμένο υλικό) μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στη διδασκαλία των μαθημάτων της Ιστορίας και της Ιστορίας της Τέχνης.

 

 

* Επισκέψεις στο Μουσείο Ορυκτών και Απολιθωμάτων Κ. Ι. Οικονομόπουλου

 

Το Μουσείο Ορυκτών και Απολιθωμάτων Κ. Ι. Οικονομόπουλου, το οποίο λειτουργεί στο 36ο χιλιόμετρο της Λεωφόρου Λαυρίου (στο ύψος Καλυβίων Αττικής), διοργανώνει ξεναγήσεις στους χώρους του για τους μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου.

Στις προθήκες του Μουσείου μπορεί κανείς να δει περισσότερα από 3100 εκθέματα από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Η έκθεση παρουσιάζει μεγάλο αισθητικό και γνωσιολογικό ενδιαφέρον. Ο μαθητής μπορεί να δει απολιθώματα, κρυστάλλους με ποικιλία χρωμάτων και σχημάτων, αλλά και να μάθει τα ονόματα, τα ιστορικά γεωλογικά δεδομένα, τη χημική σύσταση και την προέλευση τους.

Στον χώρο του Μουσείου, οι μαθητές μπορούν παράλληλα να ξεναγηθούν σε ένα βοτανικό κήπο με 100 περίπου είδη φυτών, μέρος των οποίων έχει σημανθεί με την επιστημονική και την κοινή τους ονομασία.

Η επίσκεψη και η ξενάγηση στο Μουσείο είναι δωρεάν και γίνεται ύστερα από συνεννόηση.

Τηλέφωνα επικοινωνίας : 22990 48760 και 6978 652206.

 

 

* Εκπαιδευτικά Προγράμματα Ιστορικού Αρχείου Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας

 

Το Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, το οποίο στεγάζεται στο ανακαινισμένο Μέγαρο Αλέξανδρου Διομήδη (οδός 3ης Σεπτεμβρίου 146), διοργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα και επισκέψεις τα οποία απευθύνονται σε μαθητές της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να επισκεφθούν το μόνιμο εκθετήριο των συλλογών του, την περιοδική έκθεση με τίτλο «Ιστορία του ελληνικού χαρτονομίσματος. Μια διαδρομή, 1822-2002» και τις κτιριακές του εγκαταστάσεις.

Για τους μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, το Ιστορικό Αρχείο πραγματοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα με σκοπό την επαφή των παιδιών με την ιστορία, την μυθολογία, την αισθητική μέσω της έκθεσης για την ιστορία του ελληνικού χαρτονομίσματος. 

Για τους μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οι εκπαιδευτικές επισκέψεις στο Ιστορικό Αρχείο θα μπορούσαν να λειτουργήσουν υποστηρικτικά στη διδασκαλία των γνωστικών αντικειμένων της Ιστορίας, της Οικονομίας, της Τεχνολογίας, της Πληροφορικής, του μαθήματος Σ.Ε.Π. κ.λπ.

Η συμμετοχή στα εκπαιδευτικά προγράμματα είναι δωρεάν και γίνεται κατόπιν προσυνεννόησης στα τηλέφωνα 210 8807799 και 210 8807805, καθημερινά 08:30 - 09:30 και 13:30 - 14:30 (υπεύθυνη επικοινωνίας: κα. Μ. Λεμπέση).

Περισσότερες πληροφορίες στην ηλεκτρονική διεύθυνση: 

https://e-loans.nbg.gr/webaccess/nbg/hanbg/ekpaid_progr.htm

 

*

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης

 

Το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης (ΚΙΘ) είναι ένα ερευνητικό κέντρο με αντικείμενο την ιστορία της Θεσσαλονίκης (πολιτική, οικονομική, κοινωνική, πολιτιστική).

Tο KΙΘ πραγματοποιεί ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Στην Εγνατία οδό συναντώ την ιστορία» που απευθύνεται σε μαθητές της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με παρουσίαση που βασίζεται σε εφαρμογές power point.

Στόχοι του προγράμματος είναι η εξοικείωση των μαθητών με την ιστορία της Θεσ/νίκης μέσα και από ειδικές αναφορές στα μνημεία που ορθώνονται στο διάβα της Εγνατίας, η αξιοποίηση του αρχειακού  υλικού του ΚΙΘ και των νέων τεχνολογιών καθώς και η καλλιέργεια δεξιοτήτων των μαθητών.

Η χρονική διάρκεια του προγράμματος είναι περίπου 2 ώρες και σε αυτό μπορούν να λάβουν μέρος 25-30 μαθητές.

Το ΚΙΘ στεγάζεται στο Μέγαρο Μπίλλη – Πλατεία Ιπποδρομίου και τα τηλέφωνα επικοινωνίας είναι:2310 264668 και

2310 274167