ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΠΛΗΤΤΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΠΩΣ ΑΝΤΙΔΡΟΥΜΕ

Email:
info@nipiogeo.gr
Τηλέφωνο:
210-8010438
Μπορείτε να επισκεφτείτε το profile: Παράδειγμα Συνδρομητή Silver και το προσωπικό του blog: Ιστολόγιο Tasos

Μετά τη ψήφιση των τελευταίων νομοσχεδίων από τη Βουλή ο διδασκαλικός κόσμος επηρεάζεται από τα πιο κάτω μέτρα:

1. Παγοποίηση μισθών, προσαυξήσεων και ΑΤΑ

2. Μείωση μισθών: κλιμακωτά 6,5%-12,5% κι οριζόντια 3%

3. Έκτακτη εισφορά 2,5% - 3,5%

4. Νέα αύξηση των εισφορών στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων από το 2014

5. Μείωση επαγγελματικής σύνταξης των εν υπηρεσία και κατάργησή της για τους συμβασιούχους

6. Μη επιστροφή του 2% από μεταβίβαση επαγγελματικής σύνταξης

7. Υπολογισμός σύνταξης μετά την 1η Ιαν 2013 με βάση το μέσο όρο των μισθών

8. Παράταση ορίου αφυπηρέτησης κατά δύο χρόνια κι αναπροσαρμογή του ορίου στο μέλλον με βάση το προσδόκιμο ζωής

9. Mείωση και φορολόγηση του εφάπαξ φιλοδωρήματος μετά την 1η Ιαν 2013

10. Κατάργηση του επιδόματος μάνας

11. Έμμεση κατάργηση του επιδόματος τέκνου και της φοιτητικής χορηγίας με την εισαγωγή των εισοδηματικών κριτηρίων για όλους σχεδόν τους εκπαιδευτικούς

12. Επιβολή νέων φόρων κατανάλωσης σε διάφορα είδη, αύξηση του ΦΠΑ και νέα αύξηση φόρων στα καύσιμα (7σεντ φέτος και άλλα 5σεντ την επόμενη χρονιά)

13. Αύξηση ΦΠΑ στο 18%

14. Αύξηση των διδακτικών περιόδων των εκπαιδευτικών κατά μία με αποτέλεσμα την απόλυση 130 περίπου συναδέλφων από τη νέα σχολική χρονιά

Επίκειται σύντομα να ψηφιστούν τα νομοσχέδια που αφορούν στην:

1. Φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας

2. Αφαίρεση της δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και κατάργησή της για όλους τους εκπαιδευτικούς μέχρι το τέλος της χρονιάς

Θεωρούμε πως ο εργασιακός μεσαίωνας στον οποίο μας ρίχνουν τα πολιτικά και κομματικά κατεστημένα του τόπου μας, με την ανεπάρκειά τους, αλλά και την προστασία του πλούτου, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός χωρίς τη λήψη αντιμέτρων από μέρους της ΠΟΕΔ.

Ως ΑΚίΔΑ έχουμε τις εισηγήσεις μας, τις οποίες κοινοποιούμε μέσα από την ιστοσελίδα μας. Θέλουμε όμως και τις δικές σας θέσεις για τα μέτρα που μπορούν και πρέπει να ληφθούν από την Οργάνωσή μας, γιατί το θέμα αφορά άμεσα όλους μας. Σας παρακαλούμε λοιπόν, συμπληρώστε το επόμενο ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο εκφράζοντας ελεύθερα τη δική σας άποψη. Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την ανταπόκρισή σας.

Ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο

ΕΥΘΑΡΣΩΣ
Θέση της Α.Κί.ΔΑ. στη συνεδρία του Δ.Σ. της ΠΟΕΔ (10.1.2013)

ΘΕΜΑ: Οικονομική Κρίση - Μνημόνιο

Η Ανεξάρτητη Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών Α.Κί.ΔΑ. μετά και την κατάθεση – επεξεργασία του Μνημονίου θεωρεί ότι βρισκόμαστε μπροστά σε πρωτοφανείς εξελίξεις με τις οποίες σφραγίζεται η δυστυχία του τόπου και η συνολική καταστροφή των εργαζομένων και του Κράτους Πρόνοιας.

Μια σειρά εγκληματικών γεγονότων με την ανοχή, τη συμβολή και τις μεθοδεύσεις πολιτικών προσώπων, Κομμάτων, Τραπεζιτών και άλλων φορέων οδήγησαν την Κυπριακή Κοινωνία στην παρακμή και την απανθρωποποίηση.

Οι πολιτικές του Μνημονίου αποτελούν τη θλιβερή κατάληξη της σήψης, της διαφθοράς και της διαπλοκής η οποία μαστίζει τη Δημόσια Ζωή του τόπου μας και η τελική εφαρμογή του θα εξαρθρώσει οριστικά τις κοινωνικές δομές παραδίνοντας τεράστια τμήματα του πληθυσμού στο έλεος και τη φιλευσπλαχνία.

Είναι πεποίθησή μας πως έχει φτάσει η ώρα ο ελεύθερος και ενεργός πολίτης ν’ αντιδράσει και πέραν των συμβατών τρόπων, ειδικά στη συγκυρία των προεδρικών εκλογών, στέλνοντας το μήνυμα της απαξίωσης και της αποστροφής προς ένα σαθρό πολιτικό σκηνικό του οποίου οι πρωταγωνιστές οδήγησαν τον τόπο στη μιζέρια και το μαρασμό.

Περνούμε ιστορικές στιγμές και βρισκόμαστε μπροστά στις μελανότερες σελίδες της ιστορίας του τόπου με τις μνημονιακές πολιτικές να έχουν αφαιρέσει την προοπτική, την ελπίδα και την όποια σκέψη για ένα καλύτερο αύριο, αφού όλα τα στοιχεία στήριξης της νέας γενιάς, των εργαζομένων και της τρίτης ηλικίας εξαλείφονται και αφανίζονται.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι πέραν της επικαλούμενης αντιμετώπισης της κρίσης, το μνημόνιο και οι θιασώτες του υπηρετούν πολλαπλές σκοπιμότητες και υλοποιούν επιδιώξεις πολλών δεκαετιών για απονεύρωση της μεσαίας τάξης.

Στον ευπαθή χώρο της Παιδείας και παρά τις μεγάλες διακηρύξεις για προστασία και εξαίρεση απαριθμούμε μια απροκαθόριστη επίθεση κατά των λειτουργών της με πρώτο βήμα, ανάμεσα σ’ άλλα, την απόλυση σημαντικού αριθμού Συμβασιούχων εκπαιδευτικών μέσα από ρητή πρόνοια του μνημονίου!

Με τη θλιβερή βεβαιότητα ότι αυτού του μνημονίου αλλά και τις ήδη ψηφισμένες μνημονιακές νομοθεσίες και τις επερχόμενες στις 17 Ιανουαρίου 2103, έπονται και άλλα, επαναπροτείνει στο Δ.Σ. ΠΟΕΔ σήμερα, 10 Ιανουαρίου 2013:

1. Απαίτηση άμεσης απόφασης των Υπουργείων Παιδείας και Οικονομικών για καμιά απόλυση από τη Δημόσια Εκπαίδευση και αφαίρεση της σχετικής πρόνειας από το μνημόνιο για αύξηση του διδακτικού χρόνου των εκπαιδευτικών.
2. Άμεση απαίτηση για απόδοση ευθυνών και καταδίκης των αυτουργών και ενόχων της οικονομικής μας εξαθλίωσης.
3. Επαναφορά της απαίτησης για πάταξη της φοροκλοπής και της φοροδιαφυγής η οποία έχει φορτώσει όλο το βάρος της κρίσης και των εγκληματικών λαθών στους υπαλλήλους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
4, Αποστολή επιστολών της ΠΟΕΔ προς τις λοιπές Συντεχνίες για επισκόπηση της κατάστασης όπως προκύπτει από τους νόμους του Μνημονίου και την προοπτική της υποβάθμιση της ποιότητας ζωής, την ανάγκη δημιουργίας ενιαίου συνδικαλιστικού μετώπου και ανάπτυξη κοινών δράσεων για ιατροφαρμακευτική κάλυψη των δημοσίων υπαλλήλων. Τονίζουμε πως η εξαίρεση των δημοσίων υπαλλήλων και των οικογενειών τους από τη Δημόσια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη αποτελεί για μας την έσχατη εκδήλωση εξευτελισμού και καταδίκης των κρατικών υπαλλήλων από το Επίσημο Κράτος. Σημειώνουμε πως η όποια ρύθμιση θα είναι προσωρινή μέχρι την θεσμοθέτηση του γενικού Σχεδίου Υγείας.
5. Ως αντίδραση στους επαχθείς όρους του πρώτου μνημονίου, της παραγνώρισης της ΠΟΕΔ, αλλά και της κατακόρυφης αύξησης των καυσίμων προτείνουμε την πλήρη αναστολή των μετακινήσεων των συναδέλφων κατά τη διάρκεια λειτουργίας των σχολείων και τη μη συμμετοχή τους σε οποιδήποτε συνέδρια σεμινάρια και άλλες εκδηλώσεις.
6. Η επικείμενη αύξηση του διδακτικού χρόνου των εκπαιδευτικών σε συνδυασμό με τις περικοπές στους διορισμούς αντικαταστατών και της ανεξέλεγκτης διοργάνωσης επιμορφωτικών σεμιναρίων, θα επιβαρύνει περαιτέρω τις σχολικές μονάδες. Επιβάλλεται η ΠΟΕΔ να προχωρήσει άμεσα σε σχεδιασμό αντιμετώπισης του προβλήματος.
7. Πάγωμα της Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης. Με την υλοποίηση του μνημονίου θα γίνει συγκεκριμενοποίηση προς τους συναδέλφους της έκτασης και του τρόπου του παγώματος της
8. Καθολική αναστολή της συμμετοχής μας σ’ εξωσχολικές δραστηριότητες.
9. Πρόθεση για διακοπή σχέσεων μεταξύ ΠΟΕΔ και Υπουργείου Παιδείας. Την μορφή και την έκταση της θα αποφασίσει το ΔΣ της ΠΟΕΔ με την υλοποίηση του μνημονίου
10. Διοργάνωση των σχολικών εκδηλώσεων, όπως προνοούνται στους κανονισμούς λειτουργίας του σχολείου, σε λιτή και ανέξοδη βάση, με σχετική υπόδειξη της ΠΟΕΔ.

Συνταξιοδοτικά δικαιώματα εκπαιδευτικών που γεννήθηκαν κατά ή μετά την 1.1.1968
Ο μνημονιακός νόμος που ψήφισε η βουλή το Δεκέμβρη διαφοροποιεί προς το χειρότερο τις συντάξεις των εκπαιδευτικών που δεν συμπληρώνουν το 45ο έτος την 31η Δεκεμβρίου 2012. Οι απώλειες που θα έχουν, στη σύνταξη και το εφάπαξ, θα είναι περισσότερες από αυτές των μεγαλύτερων εκπαιδευτικών. Διαβάστε την επισυναπτόμενη μελέτη και ενημερωθείτε.